torsdag 7 maj 2009

Finns det elefanter i Belgien?

Elefanter är kanske inte det första man associerar med Bryssel. Förvisso kanske en del ser rosa sådana efter alltför många underbara belgiska öl, och andra kanske liknar Eu-byråkraterna vid elefantliknande kolosser. Men elefanterna här ovan står utanför det fantastiska Afrikamuseet i Tervueren strax utanför Bryssel. Hit tar man sig enkelt med spårvagn från tunnelbanestationen Montgomery, en mycket trevlig resa som går via exklusiva förorter fulla av ambassader och en stor skog.

Museet som syns på bilden ovan är fullt av föremål från Afrikas alla hörn, men även en hel del från andra delar av världen. Dessutom har man ofta intressanta utställningar med Afrikatema. Missa inte heller restaurangen med afrikanska rätter. Även om byggnaden härstammar från den koloniala epoken så präglas de moderna utställningarna av en stor respekt för afrikansk kultur. Men mycket av museet är ganska gammalmodigt charmigt på ett sätt som för tankarna till hur museer brukade vara när magistern var en liten gosse. Kontrasten mot de nya utställningarna är spännande. Och en promenad i parken är en trevlig avslutning här ute.



Att ta sig fram i Bryssel med omnejd är annars mycket lätt såväl med tunnelbana som med bussar och spårvagn. En av mina favoritbusslinjer är 61:an som utgår från nyss nämnda Montgomery och slingrar sig fram, genom smala gator, uppför och nerför till Nordstationen. Den passerar såväl exklusiva kvarter, som betydligt enklare sådana, en del befolkade mest av araber. Det som är speciellt med Bryssel är att det ofta är så nära mellan dessa olika områden. Man har inte klumpat ihop alla invandrare i Rosengård eller Tensta, utan de finns synliga överallt.


Bryssel är inte alltid vackert, men alltid omväxlande och spännande. Det är en härlig stad att gå i , och blir man trött är det bara att sätta sig på en buss eller spårvagn. Om man köper en dagsbiljett för 4.50 eller en tredagsbiljett för 9.50 så kan man åka så mycket man vill.



Men i vintras var vi där en måndag, och eftersom det var kallt så tyckte vi att ett museum vore trevligt. Men måndagar och museibesök går ju inte riktigt ihop. I Bryssel är det väldigt svårt att hitta ett museum som är öppet på måndagar. Men Belgien är ju ett litet land, och någonstans måste man väl kunna hitta ett museum som är öppet på en måndag? Jag letar och letar, och till sist hittar jag faktiskt ett. Det ligger i Tournai, en stad nära franska gränsen, men dit tar man sig enkelt med tåget på en dryg timme.

Där ligger museet på bilden, i en byggnad ritad av ingen mindre än Victor Horta (läs om Hortamuseet här!). Men när vi hittar museet undrar vi om vi inte läst fel. Det ser allt annat än öppet ut, men vi lyckas öppna den tunga dörren och hittar en halvsovande vaktmästare, som tycks sitta och drömma sig in i någon tavla med nakna damer (ja, det är i alla fall vad jag skulle drömma om) men som kvicknar till och säljer oss biljetter. Snart kommer också ytterligare en måndagsmuseibesökare så vi behöver inte känna oss ensamma.

Utanför hotellet har någon medelst rep förvandlat denna nakna staty till en erotisk installation.

I Tournai finns också en vacker katedral, som plötsligt fungerar som en madeleinekaka för mig. Jag känner genast igen dess torn, som prydde en affisch i det sextiotalsinredda kök i den villa vars nedervåning jag delade med en smålänning som livnärde sig på burkspaghetti under mina studieår i början av åttiotalet i solstaden Karlstad. Jag börjar fundera över vad det blev av denne man som jag delade lägenhet med under tre år, men alltmer sällan sa något till. Hans intressen var matematik, fotboll och burkspaghetti, och det är svårt att tala om dessa saker i tre år, i alla fall för mig.




Vi tar oss in i katedralen (som är med på Unescos världsarvslista) där en mycket vänlig vaktmästare, som sitter i en bur (den enda uppvärmda platsen i katedralen) (och förhoppningsvis inte drömmer om nakna damer), kommer ut och berättar om kyrkans spännande historia för oss (misstänker att man inte får riktigt lika bra service om man kommer dit under turistsäsong).
Sedan är det dags för lite mat och framför allt öl. Denna lokala sort visar sig var mycket god, och hjälper till att värma upp våra något frusna kroppar innan vi far tillbaka till Bryssel.


Lite andra Brysseltips här: Svenska Dagbladet, här på bloggen.
Alla bilderna här kan ses i stort format om du klickar på dem.




Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...